lördag 26 oktober 2013

Sämst i år-listan

Så här i slutet av växtsäsongen brukar jag försöka summera trädgårdsåret som gått. Titta på vad som tog sig bra och vad som trilskades och inte blev något av. Det gäller både blommor och grönsaker. Så här ser min lista över årets sämsta resultat ut (återkommer om vad som blev bäst) Hur var det hos DIG??
Brysselkålen blev inte vad jag hoppats.
1. Förstaplatsen intas absolut av brysselkålen. Blev gigantiska plantor men ungefär 50 procent av de små kålknölarna fick slängas då de var totalt genomborrade av diverse larver. Bläh. Kål kan inte odlas utan duk i mina trakter i alla fall.
2. Smulgubbarna. Gav inte så mycket men revade ut sig så att jag är alldeles rådlös hur jag ska få bort alla nya plantor ur trädgårdsland och gångar. Ska jag sluta med smulgubbar? Förvisa dem till en hög pallkrage? Vad kan hjälpa?
3.Smultronen som jag släppte in i min finaste vårrabatt som kantas av gullvivor och kungsängsliljor håller på att ta över denna rabatt. Det är bara de rosa floxen som orkar stå emot. Gullvivorna syns nästan inte längre.
Renovering behövs.
4. De flesta rosorna frös ner i vintras så det var länge sedan jag hade så lite rosblomning. Strålande undantag - kanadensiska rosbusken Louise Bugnet och Stanwell Perpetual..
5. Kantnepeta och vita nävor verkar ha samarbetat för att kväva det nysatta elefantgräset. Ingenting syntes till av detta gräs i somras. Ska jag varna för kantnepeta kanske?!
6. Signe Tillisch-äpplena på familjeträdet var totalt fulla av svarta fläckar.
7. Körsbärsträdet 'Van' fortsätter att vara ett sorgebarn. I år hade det inga löss men nedersta lilla grenen är helt sprucken (av frosten?) och trädets blad fick någon konstig orange sjuka.
8. Hönsen, de små nyttiga raringarna, sprätte tyvärr så ihärdigt runt pärlrönnen att de flesta tidlösalökarna såg dagens ljus alldeles för tidigt. Så det blev inte någon lila matta under pärlrönnen i år.
9. Att vädret är antingen "på" eller "av". Vi har haft en underbart varm sommar men otroligt lite vatten för törstiga växter. Många vattenkannor har burits och i framtiden krävs nog en mer permanent lösning av bevattningen.
10. Att blomningen av underbara vallmon Pattys Plum (på bild i min bloggvinjett) nästan uteblev kan jag inte skylla på någon annan än mig själv då jag satt växterna alldeles för tätt i den rabatten.
Nu får det vara slut på gnället. Nästa gång blir det trädgårdens bästa. 

4 kommentarer:

 1. Hejsan!
  Den listan kan bli lång......

  Du frågade mig en gång hur jag får en ram runt mina bilder på min blogg. Eftersom jag precis gjort en liten renovering i layouten kan jag nu svara på hur du kan fixa det.

  Du har ju också Blogger som jag.
  Gå till mall, klicka på anpassa. Då kommer det upp en svart ruta längst upp med olika alternativ som står till vänster.
  Klicka på avancerat. Där kan du gå in och ändra det mesta i typsnitt, färg på text osv......hur mycket som helst.
  Om du scrollar ner i listan kommer du till bilder. Där kan du gå in och välja till ram runt dina foton.

  Hoppas du fattar min beskrivning.

  Kram
  Caroline

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Caroline. Hittar avancerat o alla typsnitten på rubriker etc. Jag hittar tyvärr ingen flik Bilder i listan.

   Radera
 2. Intressant summering från odlingssäsongen, det är ju så att vissa växter lyckas bättre än andra, men det är väl bara att ladda om till nästa säsong och hoppas på bättre tur med tidlösor, äpplen körsbär och dylikt.
  Ha det gott!

  SvaraRadera
 3. På't igen!
  Sätt markören och dra upp listan, där hittar du mer!

  Lycka Till

  SvaraRadera