söndag 20 oktober 2013

En höstlök som piggar upp

Precis som på den tidiga våren är varenda lilla blomma som vill förgylla ens trädgård guld värd.just nu. Och några som förgyller väldigt mycket är tidlösan, eller Colchicum. Varje år tänker jag att jag måste plantera fler, för de är så fräscha. Och det finns så många läckra sorter.
När jag besökte trädgårdsamatörerna Karlssons i Pålsboda förra veckan så blommade en liten vit dubbel sak i deras grusade rabatter. Dessa människor har kommit fram till att krävande växter trivs bäst om deras bladrosetter omges av 0,8-grus. I våras  härmade jag Jonny och byggde en kalkbädd som har kalkstenar ställda på högkant och grus däremellan. Oj vad allt trivs i den. De två fjällsipporna bildar redan en liten matta. Och Kalmian ser ut att må toppen.
Men nu var det tidlösa det skulle handla om. Lökarna fanns faktiskt i vår trädgård då vi övertog den för åtta år sedan. De har en lite besvärlig egenskap och det är att de får stora gröna blad på försommaren som sedan gulnar under sensommaren och inte är någon prydnad. Jag brukar fläta ihop bladen och vika ner dem mot jorden. När bladen helt vissnat bort kommer blommorna upp  - vita och lila. Sköra och ändå stabila eftersom de står emot rätt många frostnätter utan att vissna.
Så mer Colchicum kommer det nog att bli framöver.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar