lördag 12 oktober 2013

Där sparade jag 200 kronor

Att samla in egna fröer, vilket är högaktuellt just nu, och att ta sticklingar av egna växter är två bra sätt att spara lite pengar på hobbyn trädgård som annars är rätt så kostsam som alla vet som suktar efter träd och växter. Bara jordkontot varje vår går på mer än vad mannen i huset behöver få veta.
I somras klippte jag av ett antal kvistar från en av mina favoritväxter, en silverfärgad japansk malört 'Nana', som står så fin hela långa sommaren och bildar en silverfärgad fond mot lila clematis och broksalvior.
Artemisia schmidtiana 'Nana', japansk malört
Dessa sticklingar skalades av en bit nertill på stammen och sattes sedan i såjord. Sedan placerades den lilla lådan i växthuset och fick vatten då och då så att jorden inte torkade ut. Lite dusch från blomsprutan fick den också. Häromdagen tittade jag under lådan - och tänk, det stack ut en härva rötter ur varje hål! Så jag lirkade ur sticklingarna och planterade dem där jag vill ha en ny silverfärgad malörtskant. Lågt räknat sparade jag nog 200 kronor på att själv ha drivit fram fem-sex nya malörtsplantor.
Jag har tidigare gjort samma manöver med lavendel och i stort sett hela min låååånga lavendelhäck härstammar från tre plantor som i sin tur är frösådda av mig. Denna häck är härdig och klarar de bistraste vintrar här i zon 3-4.
Nu gäller det bara att komma ihåg att vattna malörtsplantorna om hösten blir torr. Därför har jag ställt ut en stor vattenkanna på gräset framför dem.

1 kommentar:

  1. Det är så bra att man kan föröka lite av egna växter och plocka frön så sparar man en liten slant.
    Sen är det ju så enormt kul då man lyckas med sticklingsförökning :=)

    Ja, man behöver inte berätta allt för mannen i huset om vad trädgården kostar ;=) hihiiii.

    Ha det bäst!

    SvaraRadera