Goda grannar

Goda grannar 1
Här kommer ett antal exempel på bra blomsterkombinationer - enligt mitt tycke. En mycket användbar blomma i kombinationssammanhang är daggkåpan. Den passar till det mesta. Jag har satt den runt en rödbladig fläder för att förgylla den. Men det visade sig att den var snygg till den självsådda cerise purpurklätten och även till kirgislöken som blommade tidigare på våren.  Så jag slår ett slag för daggkåpan.

Jag har hört att den självsår sig glatt, och att somliga därför klipper av blomställningarna. Vi får se hur det blir hos mig. Fram till nu känns daggkåpans frodighet som kantblomma helt rätt.

Goda grannar 2

Gyllenlönn är ett träd som är dyrt att köpa men som är värt pengarna, tycker jag. Hos mig i zon 3-4 växer den oerhört sakta, så i flera år har den sett ut som en buske mer än ett träd. Det gör inget bara den överlever. För att skydda den från haren och hjortarna har jag gyllenlönnen inhägnad med hönsnät i stort sett hela året. Jag vill inte riskera att någon tuggar på stammen. Men nu börjar gyllenlönnen att sträcka sig över hönsnätet. Jag får se om den ska få viltnät omkring sig i vinter.
Den är en ypperlig granne till i stort sett alla växter - även till den gula pionen med det konstiga namnet  Paeonia mlokosewitschii. Särskilt vacker är den ihop med blå blommor, så jag brukar plantera blå ettåringar vid gyllenlönnens fot. I år är det blå Salvia patens. Och ställa några krukor med Afrikas blå lilja som fond. Den är lika tjusig hela växtsäsongen, som i stort sett alla andra träd. Det är bra att ha några träd med vackra blad eller stammar som stomme i sin trädgård. Och gyllenlönnen är en av de bästa.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar