lördag 12 januari 2013

Vill ha-listan

Jag har en vill ha-lista. Där skriver jag upp vackra och intressanta växter jag läser om i bloggar och  reportage eller hör talas om på trädgårdsföredrag eller annars.
Överst på denna lista står för närvarande ett träd som inte är särskilt sällsynt eller märkvärdigt men väldigt vackert: Avenbok. Jag har i flera år tänkt mig sätta en häck av avenbok bara för att den har sina fina bruna blad kvar hela vintern och för att den är så vacker då den får sina blad på våren.
Jag har funderat länge var jag ska ha denna häck. Tänker mig ett slags halvcirkel av avenbok som ska fungera som rumsavdelare. Min trädgård var ju för sju år sedan som en stor fotbollsplan helt utan växter utom på långsidorna där några vilsna träd stod och tryckte. Sedan dess har det tillkommit en hel del om man säger så. Jag har publicerat några före-efter-bilder på min förra blogg på Nerikes Allehanda:s hemsida och tänkte göra det även här.
Men åter till avenboken. Nu tror jag faktiskt att jag tänkt klart. Det blir en liten halvcirkel som inte kommer att ha någon annan funktion än att vara vacker. Och bryta av trädgårdens stora, öppna ytor något lite. Den ska stå där grusgången avslutas med en liten plan bredvid lusthuset. Bakom stenarna med de blå krukorna. Då blir gyllenlönnen lite skyddad mot nordanvindar också. Så får det bli.

2 kommentarer:

 1. Hej Inga-Lill
  Enjoyed following your blog on NA,look forward to following your blog here too.
  best wishes
  Ray

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Ray, välkommen som följare på min blogg. Så kul att ha dig här. Ska länka till din fantastiska aurikula-sajt.

   Radera