onsdag 23 januari 2013

62-årig amaryllislök!

I min avskedsartikel på Nerikes Allehandas familjesida skrev jag om några av alla de människor jag mött under mina 30 år som reporter och som lärt mig något av. Där nämnde jag Gunvor Berglund i Örebro som jag besökte för tolv år sedan. Då hade hon några amaryllislökar som hon hållit liv i hela 50 år. Alldeles fantastiskt tyckte jag som inte fått en enda en amaryllis att blomma om på senare år..
Aamaryllis från 2012 som blommar på sin
tredje stängel just nu.
Samma dag artikeln var publicerad ringde min jobbtelefon. Det var Gunvor. Nu kunde hon berätta att samma lökar som blommade så fint för tolv år sedan blommar fortfarande varje år. OCH NU ÄR DE HELA 62 ÅR. Ja, jag måste använda versaler för detta är ju fantastiskt.
Knepet att hålla dem i så god form är fortfarande att knipsa av blomknoppen direkt den blommat över, göda dem ordentligt i flera månader efter att de blommat och sedan låta dem vissna ner och ligga i vila halvsvalt i några månader.
Jag tror att jag ska försöka detta med mina underbara amaryllisar från i år. Jag testar att strö på blåkorn på jorden när de blommat över så att de får en rejäl gödselgiva som löser upp sig undan för undan. Hoppas det funkar.

2 kommentarer:

  1. Helt otroligt med 62 år! Jag brukar spara amaryllislökarna, men har sällan lyckats få dem att blomma om. De brukar mest bara få blad.

    Vinterhälsningar
    Elisabet

    SvaraRadera
  2. Detsamma Elisabet. Men efter att ha pratat med Gunvor igen blev jag lite taggad. Kan också vara så att amaryllislökar förr i tiden (=för 62 år sedan) inte var så hårt drivna utan hade mer förmåga att blomma om?

    SvaraRadera