torsdag 17 januari 2013

Miljömuppens fröinventering

Nu när ljuset börjar återvända är det dags att börja spara byttor som är lämpliga att plantera  i och att göra en inventering av fjolårets överblivna fröer plus de fröer jag samlat in själv.
Här kommer en listas över vilka fröer jag samlade in förra sommaren, torkade och sen sparade i Melittapåsar:
Anthirrum (Lejongap) - rosa-gula
Blomman för dagen - blå
Broksalvia - en blomma som jag upptäckte hos en god vän och som jag numera inte vill vara utan eftersom den är en sensommarblommare av storformat.
Dahlia (mörkröd)- det är mycket lättare att så dahlior än jag trodde så i slutänden kanske jag slutar att spara knölarna över vintern då de tar så mycket plats i källaren.
Cosmos (Rosenskära) sulphureus - som namnet antyder är den gul
Inkakrage - klart orange blomma. Räcker om två-tre frön tar sig för den blir stor.
Vädd - hög, gul. En blomma jag köpte hos en trädgårdsamatör och i höstas tog jag frön för att se om jag klarar av att förmera denna skira, högväxta läckerbit. En perenn.
Salvia patens - den blåaste av blåa blommor.
Tagetes - kryddvarianten.
Tagetes - Linnésorten.
Scabiosa (Vädd) en vit perenn som jag vill ha mera av.
Kattfot - frön som jag hämtat från min kattfotsmatta. Och jag vill gärna ha fler av dessa sötingar.
Dock börjar jag inte så ännu på ett tag. Jag vet att de riktiga entusiasterna redan har både kronärtskockor och Verbena bonariensis på G. Men jag väntar någon månad så att jag kan använda växthuset till utskolning utan att ruinera mig på elkostnaden.
Inspirerad av grannen Britta samlar jag varje vinter mjölkförpackningar, stora och små, som jag sedan har småplantor i då jag skolar om dem. Dessa förpackningar går utmärkt väl att använda till plantor om man gör ett hål i botten på dem. Jag känner mig som en miljömupp från 70-talet då jag sköljer ur dessa mjölkförpackningar. En stolt miljömupp :)

2 kommentarer:

 1. Hej !

  Jag väntar liksom du några månader innan jag börjar så även om det kliar i fingrarna att komma igång ! Skall nog också börja samla förpackningar... fick inspiration av dig nu ... återanvändning är bra !
  Skall bli roligt att följa dig !

  Ha det så gott !
  Kram/Isa

  SvaraRadera
 2. Välkommen Isa. Det är alltid roligt att kolla din blogg också.

  SvaraRadera