fredag 27 september 2013

Några som fixat frosten

Gräset är lika fint än, margueriterna håller på att vissna nu.
Vi har haft ett antal frostnätter den här veckan här uppe i skogsbygderna på gränsen Närke-Sörmland-Östergötland. På morgnarna när jag tittat ut har det varit helt vitt på gräsmattan på sina ställen. Och jag har haft levande ljus tända i växthuset på nätterna eftersom jag haft både chili och tomater kvar där. Men i dag har en granne plockat av de sista gröna tomaterna och chilin har flyttat in i källaren så nu släpper jag taget om växthuset för i år.
Dahliorna klarade första frostnatten, men andra morgonen var blommorna helt förstörda liksom de vinröda salviorna. Konstigt nog hade lejongapen klarat kylan. Och även den blå Salvia patens. Liksom jätteverbenorna.
Gräsen är en prydnad nu på hösten och särskilt gillar jag nykomligen som jag haft i blomsterlådorna på trappräcket. Ett ettårigt gräs som jag fick tjata mig till att få köpa hos Plantmarknaden i Lindesberg som tänkt sig att ha det som krukdekoration själva. Nu funderar jag på att ta in det i källaren och försöka hålla liv i det över vintern. Detsamma tänker jag om den vita potatisblomman som blommat så länge och rikligt. Någon som försökt och lyckats??
 Av min trädgårdsvän Catharina i Pålsboda fick jag en gång tipset att gräva upp  blå Salvia patens samt jätteverbenorna och vinterförvara dem och det lyckades i några år i alla fall. I år är mina jätteverbenor spontana frösådder som jag htitade i krukan där moderplantan dött under vintern
Det har ändå varit vackert väder denna frostnupna septembervecka då vantarna åkt på. Trevlig hel önskar jag mina bloggläsare!
Två tåliga höstblommare - jätteverbena och i bakgrund ulleternell.




1 kommentar:

  1. Det är ändå rätt mysigt att släppa taget och låta naturen ta vad den vill ha. Bara att passa på att njuta av det starka som fortfarande klarar kylan. Mina lejongap stod nästan till advent förra året.

    Höstkram / Therése

    SvaraRadera