fredag 20 september 2013

Septembers primadonna

Jag brukar utse en växt som lyser upp månaden på ett särskilt sätt. På högsommaren kan det vara svårt att välja ut primadonnan. Men så här i september har konkurrensen minskat.
Javisst är hösthortensian vacker, jag skulle inte vilja vara utan den. Och jag längtar efter den dag då den fått en vackert knotig stam och stabila grenar. Just nu är den så tunn så varje höststorm ser ut att böja den lite.
Men - den växt som glänser extra denna månad är en buske som inte gör stort väsen av sig resten av sommaren. Nämligen körsbärsbenveden. Jag har satt ett antal grön-vita hostor under den och de är ju fina hela säsongen. I år är de lite noppade på av de små rara hönsen vi hade till låns, men fina ändå som undervegetation till de orange och lackröda frukterna på benveden.
Några av dessa frukter hade till och med slagit rot och blivit en ny benved som jag skänkte till min dotter i våras. Hoppas den får stå i fred för rådjursmarodörerna. Jag hägnar in min körsbärsbenved (och de flesta träd och buskar i min trädgård) för att rädda den från hjortar och harar som tar sig igenom både häckar och nätstaket om det vill sig illa.
Men ännu så länge står den där och lyser emot var och en som går in i vår trädgård.
Trevlig höst på er alla!


3 kommentarer:

 1. Så fin benveden är, jag förstår att den är en favorit.
  Vi fick en sådan i år, men den är än ganska liten.
  Hoppas vår blir lika fin som din så småningom, och att de båda klarar sig från hjortar, rådjur och älgar.

  Ha det gott!

  SvaraRadera
 2. Wav! Nogle skønne valmuer du har på dit headerbillede!
  Venlig Hilsen
  JetteMajken

  SvaraRadera
 3. Tack Jette! Så kallas jag Poppy också :)

  SvaraRadera