fredag 13 september 2013

Blomman som räddade rosengången

I våras strök ungefär hälften av klätterrosorna i rosengången med. Det var nog köldtorkan som tog dem, fastän jag svept in dem i säckväv. Och de som överlevde har använt sommaren till att växa till sig igen. Inga rosblommor har det blivit.
Men - då har clematisen trätt in som en räddande ängel. Dessutom har det dykt upp clematis som jag glömt att jag planterat. Två vita till exempel. Tror att det är Valge Dam från den förnämliga plantskolan Roogoja i Estland. Och så Clematis fusca som jag trodde var försvunnen för alltid.
Men allra häftigast har en lila clematis varit. Den har överträffat sig själv. Visserligen var den fin i fjol sommar också, men då utklassades den av bland annat rosorna Veilchenblau och Venusta Pendula. I år har den haft fritt spelrum och den är fortfarande vacker efter en och en halv månads blomning!! Helt fantastiskt. Så hurra för clematis säger jag bara.

2 kommentarer:

 1. Det låter som en fantastisk clematis som blommat så länge .. vet du möjligen namnet på den ?
  Den var verkligen jättevacker .. passar så bra till det gråa träet i pergolan !
  Ha det så gott !
  Kram/Isa

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Isa. Tack för positiv respons. Jag ska försöka ta reda på vad denna clematis heter. I början då jag anlade rosengången förde jag noga in i en bok vad jag satte. Sedan har saker dött och omplacerats några gånger...
   När jag kom hem från Italien hade denna urläckra clematis gjort sitt. Vi hade tydligen haft rätt så kyligt någon natt.
   kram
   Poppy

   Radera