måndag 27 maj 2013

Våga testa lewisior

Lewisia är en blomma som jag första gången såg vid en vägkant i Texas och som jag länge trodde var oerhört svårodlad. Men Lewisia cotyledon är hur enkel som helst att så och sköta - annars skulle den inte växa så bra hos mig.
Lewisiarabatten just nu, lite glesare än i fjol p g a hjortbesöket i april.
Tidigt på våren glädjer den sin ägare med sina karamellfärger och om man har tur blommar den om på hösten. Jag har satt mina i rent gårdsgrus, i en rabatt på södersidan av huset. De lär nämligen inte gilla stillastående fukt, och det får de min själ (som skåningarna skulle säga) inte vid den väggen.
Jag läste om lewisior innan jag hade dem att de borde ha ett plasttak av något slag över sig på vintern. Det lät krångligt och gjorde att jag dröjde flera år med att testa denna blomma. Men något tak har inte mina lewisior och de trivs trots det. Jag tror att jag satte ner dem lite snett för att vattnet skulle rinna ur bladrosetten. Det är allt.
Förra året sådde jag också frön av Lewisia nevadensis. Vi får se om den blommar i år.

1 kommentar:

  1. Jag hade en jättesöt och stor planta i tre år. Sedan läste jag om hur "svår" den är. Då började jag genast att dalta och göra mig till...DÅ stendog den. Så ibland ska man helt enkelt lita på sig själv och strunta i "hur" man bör göra;-)

    Solskenskram / Therése

    SvaraRadera