torsdag 9 maj 2013

Underbart är kort - och vitt!

Just nu är det blåsipps- och vitsippstider i sydöstra hörnet av Närke. Ja, inte just i byn, för där har hjortarna ätit upp alla sippor (och alla penséer på kyrkogården också). Men på vägen upp till byn passerar vi ett kalkbälte där det är fullt med sippor så här års. Tyvärr bara några få veckor på hela året. Ack ja, underbart är kort.
Ännu kortare är blomningen hos Sanguinara canadense, blodört, som jag har i mitt lilla woodlandparti, två upphöjda rabatter under en tall. Där trivs den och har finfina grannar - nämligen enkla och dubbla Trillium. Blodörten är en av de vitaste blommor som finns. Som tur är var jag ledig de tre dagar de visade sig i år.
Blodört heter den därför att roten innehåller en blodröd vätska. Det finns de som använder Sanguinaran till att färga garn med.
Men jag bara njuter av de vita, vackra blommorna.
MAGNOLIAKNOPPSTÄVLINGEN ÄR NU AVGJORD. Ingen gissade dock på rätt datum, för knoppen har ännu inte slagit ut och det ser ut att dröja åtminstone tre-fyra dagar innan den gör det. Närmast i gissningarna kom Emilia med 10 maj, och om du mejlar din adress till ingalillbergensten@gmail.com så skickar jag ett tröstpris.

3 kommentarer:

 1. Vacker bild på Blodörten.
  Här har den knappt börjat visa sig ovan jord.

  Grattis till Emilia som gissade närmast.
  Tack för en roligt tävling.

  Ha det bäst!

  SvaraRadera
 2. Åh, jag vill också ha blodört i min trädgård!
  Och nu ser jag att jag missade tävlingen, sicken otur! ;-)
  Ha det fint! /Caroline

  SvaraRadera
 3. Blodörten är ju en riktig snygging!
  Den hamnar högt upp på min önskelista...
  Ha det gott!

  SvaraRadera