fredag 3 januari 2014

Första spadtagen på ny rosrabatt

Ja, man tror knappt att det är sant, men den 3 januari började jag gräva bort grästovor där jag ska anlägga en ny halvmåneformad rosrabatt. Denna rabatt kommer att förlänga en av de befintliga rabatterna. Och skapa ett nytt trädgårdsrum.
Det kommer att behövas mycket god jord och hästgödsel för där denna rabatt ska ligga är det finaste havssand några decimeter ner i jorden - precis som på alla andra ställen i min trädgård. Vi bor ju på en av Yoldiahavets stränder.
Jag kommer nog att behöva fler stenar också då jag tänkt göra en lätt upphöjd rabatt till rosorna. Men det har jag inte berättat för maken ännu. Cirka femtio meter ytterligare över havet ligger det mängder med perfekta stenar på en sträcka av ett par kilometer så det blir till att hämta hem ett tiotal av dessa.
Tanken på två nya rabatter - en för rosor och en för dagliljor - har vuxit fram under hösten och vintern. Jag har faktiskt saknat rabattrosor. Jag har ju ett antal rosbuskar och likaså klätterrosor, men rabattrosorna jag satte - de fantastiska Ingrid Bergman och Karen Blixen - har dött. Nu ska jag ha en rosrabatt i karamellfärger har jag tänkt. Och en dito med dagliljor vid kanten av trädgårdslandet. Fortfarande har jag ett stort parti gräsmatta som jag inte vet vad jag ska göra med. Den är bra då barnbarnen kommer förstås  men annars ack så tråkig. En pool vore inte fel. Vi får se.
Jag skickar med en bild på en bit av den rabatt som nu ska få en förlängning av rosor. Bilden är från i somras då vi hade både tupp och höns under en period.

10 kommentarer:

 1. Å vad mysigt med höns! Har alltid velat ha höns men än så länge nöjer jag mig med att köpa hemägg från en i byn (Bor i Skottland)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Scottishmoments. Vad kul att ha bloggläsare i Skottland!

   Radera
 2. Det är verkligen en märklig vinter i år. Här krattade vi grusgården i dag, vilket inte heller brukar gå i januari.

  Ser att du också har en massa fina julblommor. Samma här! I somras lyckades jag för första gången få en amaryllis att blomma om:
  http://tigerstassemarker.blogspot.se/2013/07/amaryllisen-fick-flytta-in.html
  Det var verkligen tur att jag har sparat alla amaryllisar... Mina föräldrar lyckades få en amaryllis att blomma om nu lagom till jul. Så ge inte upp...

  Nyårshälsningar
  Elisabet

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Tigers tassemarker. Välkommen till min blogg. Jag såg då jag besökte din att du har ett stort inlägg om Brevens bruk. Trevligt!!!

   Radera
 3. Så härligt att komma igång med ett projekt redan nu. Blir nyfiken på det där havet, vad det är och var det finns... ..eller fanns. Höns i trädgården är lite nyfiken på det - de lär ju fungera som assisterande trädgårdsmästare :-)

  Ha en skön helg! Carina

  SvaraRadera
 4. Ja visst är det en märklig känsla att kunna sätta spaden i jorden i januari! Men bra, då har man ju mer tid på sig att förverkliga sina planer. Det där med en rosenrabatt i karamelliga färger lät verkligen trevligt, ser framför mig hur det skulle kunna se ut.

  Nu kommer kylan hos oss och det blir nog lite vinter till slut! Ha en toppenhelg!
  Annika

  SvaraRadera
 5. Fantastisk bild med hönsen. Ser trevligt ut! En halvmåne rabatt med rosor är på gång även här:)
  Ska bli spännande att se hur din blir!
  Ha en trevlig helg!

  SvaraRadera
 6. ÅÅ så läckert att kunna ha höns.I går kom äntligen vintern till oss med kylan men ingen snö ..får se hur det går för mina plantor i år som just nu har istäcke på sig i många rabatter...
  Ha en underbar dag!!

  SvaraRadera
 7. Tack för glada tillrop Merja och Berit. I dag har vi 2-3 dm snö här i sydöstra hörnet av Närke. Så nu får grävandet ställas in ett slag.

  SvaraRadera
 8. Vill ju så gärna ha höns! Hur fina är de inte! Ja, nu har snön satt stopp för vårbruket :-) Hoppas att det försvinner fortare än förra året...
  Kram Hélena

  SvaraRadera