söndag 28 juli 2013

Japansk primadonna gör entré

Det är lika fantastiskt varje år då då den högresta liljan Lilium auratum, juli månads verkliga primadonna, slår ut sina vita klockor.
Inuti klockorna på denna japanska skönhet finns nämligen gula band - på svenska kallas liljan lite opoetiskt för gulbandslilja - och de mest underbara röda prickar.
Förra året hörde jag ett föredrag av en trädgårdskunnig person som hävdade att Lilium auratum brukar vara kortlivade, bara blomma tre-fyra år. Då blev jag rädd. Min har blommat varje år sedan jag köpte den av Larz Danielsson på Spezialplant i Jämtland. Och det är nog fem år sedan nu som jag satte den.
Förra året tog jag därför vara på ett antal liljefrön och gav till en av de mest växtkunniga personer jag vet, förre STA-ordföranden Rolf Wiking i Pålsboda. Jag tänkte att om någon ska kunna föröka denna lilja så är den han.
Jag har inte hört hur det gått - men i dag slog Lilium auratum åter igen ut i min trädgård och jag bugade och tackade för denna japanska primadonnas besök. Hon är nästan lika lång som jag, 1.70 skulle jag tro, och en mycket spektakulär skönhet. Nu ska jag njuta de dagar hon blommar  och hoppas att hon återkommer fler gånger.

1 kommentar:

  1. Vilken ståtlig och hög lilja.
    Underbara färger.

    Sommarkram / Therése

    SvaraRadera