måndag 3 juni 2013

Vi har byggt hönshus av ett jakttorn

För ett antal år sedan fick jag ett jakttorn som ersättning för en tjänst jag gjort en god vän. Ja, jag hade länge önskat mig ett jakttorn som jag skulle ha i ett av trädgårdens hörn. Från det skulle jag, och barnbarnen, kunna speja på hjortarna som strövar på ängen utanför huset i hundratal. Eller speja på vad som helst.
Efter ett tag kom vi på att barnbarnen nog skulle gilla om det blev en koja på nedervåningen så min man lade golv och snickrade väggar som jag sedan rödfärgade.
Efter ytterligare något år, då kojan använts flitigt då småfolket var på besök, kom vi på att vi skulle kunna göra ett hönshus av jakttornskojan. Vi frågade barnbarnen om det var OK, och det var det. Då gjorde jag en dörr och i vår har vi nu snickrat både rede och sittpinns-ställning. Och för några dagar sedan kom fyra höns och en tupp som vi lånat över sommaren.
De är lite försiktiga efter flytten, men ack så trevliga. Och värper gör de redan. Än så länge har vi inte släppt ut dem ur hönsgården som vi fixat, men meningen är att de ska få gå i hela trädgården. Vi får se vad de gör med mina rabatter. Här kommer några bilder från hönshuset i tornet.

Hönsen har namngetts av en countryfantast, så de heter Dolly, Patsy, Tammy och Loretta. Tuppen heter Elvis.
Kostnaden för hönshuset har varit blygsam eftersom vi har använt brädor vi redan hade till det mesta. Vi har köpt vattenbehållare och matbehållare på lantmännen och nya höga käppar. Näten hade vi redan. Vi har även nät ovanför hönsgården för hökens skull. Och vi ska vara noga med att ha hönsen instängda nattetid så att inte räven får tag i de små sötingarna. Känns väldigt trevligt att ha dem i trädgården måste jag säga.

6 kommentarer:

 1. Ett annorlunda hönshus, men det ser mysigt ut!

  Försommarhälsningar
  Elisabet

  SvaraRadera
 2. Så trevligt med lite höns över sommaren. De kommer säkert att trivas i sitt nya hus - rolig idé!

  Kram

  SvaraRadera
 3. Vi skaffade höns för ca 1 år sedan (trots min mans ovilja) och det har vi inte ångrat. Många goda ägg, gott sällskap i trädgården och massor av skratt har dom bjudit oss på. Våra Kochinhöns går lösa när vi är hemma och den snälla tuppen Roffe vaktar dom efter förmåga. En och annan planta har dom krafsat upp, men en del ogräs försvinner också.
  Hoppas Ni får samma glädje av Era fina höns!
  helena

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack. Höns är mycket roligare husdjur än jag trodde. Våra är så tillgivna nu att de kommer som skjutna ur en kanonkula då vi går ut på tomten.

   Radera
 4. Har kikat runt i din blogg och ser att dina höns är namngivna som mina. Loretta och Dolly, tuppen min blev en Winston//Britt

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vilket sammanträffande. Det var min mans countrymusik-intresse som fick styra namnvalet. I nuläget har vi förutom Loretta och Dolly även en Tammy och en Brenda.

   Radera