onsdag 13 mars 2013

Första fröna i jorden

I dag började jag så. Utanför fönstret virvlade snöflingorna men solen värmer i växthuset så att jag vågar tro på en vår.
Först ut var tomaterna. Jag satsar i år helt på körsbärstomater - de små smakbomberna. I fjol fick jag en svampsjukdom på tomaterna, men jag hoppas att jag slipper det i år. Skrubbade de stora krukorna ordentligt med såpa i höstas. Och kommer i år bara att ha mina egna plantor i växthuset.
I fröpåsen från Thompson & Morgan fanns bara 10 tomatfrön men jag vet att de brukar hålla superhög kvalitet och att alla gror. Jag vill egentligen bara ha sex tomater i växthuset - och två gurkor. Det är lagom.
Gurka sådde jag för övrigt också i dag. Och squash. Dessutom fjolårets bubblare - brysselkålen. Så mycket godare än den jag ätit tidigare i mitt liv.
Vilka blommor har jag då sått?
Jo, en pensé med krusig kant Pansy wittrockiana 'Flamingo' som jag skrivit om tidigare på bloggen och visat på bild. Svartblå petunior - men fröna var så små så jag tvivlar att alla hamnade där de skulle. Lejongap - dito. Mina egna lejongapsfrön var mycket rejälare så dem sådde jag också. De blir rosa-gula-vita Anthirrrum av dessa frön.
Jag sådde också mina egenhändigt insamlade Salvia patens-frön. Denna blomma tillhör trädgårdens blåaste växter.
Det fick räcka för i dag. Jag måste ha plats för allt inomhus i fönstren till dess att växthuset är tillräckligt varmt. För lite ljus ger taniga plantor  = växtvärldens hårda lag.
Nu hoppas jag bara att alla små frön ska gro snällt och i väntan på att jag skaffat en sålåda med undervärme ställde jag den stora sålådan på badrumsgolvet som håller 20-23 grader. Vi får se hur det går. Återkommer med rapporter.
Så här fina var mina egenhändigt sådda lejongap i oktober (!) i fjol. Det är från dem jag samlat frön.1 kommentar:

  1. Sådde också petunia och jösses så små de var! Skulle nog varit smart att blanda dom med lite mjöl innan sådd. Men det är ju alltid lätt att vara efterklok..hihi..Lycka till!

    Kram / Therése

    SvaraRadera