fredag 8 februari 2013

Lyckad frösådd 1

Sitter och tittar igenom boken där jag skrivit upp vad jag sått genom åren. Då tänker jag främst på perenner som är lite klurigare att få till. Jag beundrar människor som Helens trädgård exempelvis som verkar få allt att ta sig som hon sår.
I år är första året jag inte skickat efter något från STA:s frölista (Sällskapet trädgårdsamatörerna som är tvärtemot vad ordet amatör kommit att betyda i folkmun). Jag har tröttnat på pytsar som ska passas hela sommaren med fukt och som kanske, kanske tar sig året därpå.
Dock har jag lyckats med ett flertal fröer jag skickat efter från STA. Jag tänker i första hand på Antennaria, kattfoten, som jag håller på och gör en fin matta av under havtornsträden och den serbiska granen. I år ska jag så av mina egna kattfotsfrön som jag samlade in i somras. Vi får se hur det går.
När man sår kattfot gör man dessutom en kulturgärning eftersom kattfoten är på väg att försvinna från de svenska ängarna då dessa inte betas som förr av boskap.
Dessutom är kattfot idealiskt för sandjord, vilket jag har. Dock sköter den sig inte helt själv utan man får kolla så att gräset inte tar sig in.
 Så här fin är kattfotsmattan då den blommar. En växt jag verkligen rekommenderar.

2 kommentarer:

 1. Vilken ljuvlig bild du visar på Kattfot.
  Brukar också fröså den lite då och då. Plantorna gräver jag sedan ner vid björkarnas fot och där trivs dom.

  Trevlig helg!

  SvaraRadera
 2. Så vackert med en kattfotsmatta! Det kanske skulle passa i Tigers tassemarker... ;-) Tack för tipset!

  Vinterhälsningar
  Elisabet

  SvaraRadera