fredag 28 mars 2014

Naturens egna skönheter

Tidigt på våren så briljerar naturens egna skönheter - alla de vilda sipporna. Jag brukar tänka att man borde ta ledigt och bara sitta hela dagarna i blåsipps- och vitsippsbackarna. Deras skönhet är ju så flyktig.
Vi har ett kalkbälte här i södra Närke som ligger på kanten av en förkastningsbrant från urtiden. Längs hela detta kalkbälte växer blåsippor. Det vill säga mitt bästa blåsippsställe hade  i år blivit massakrerat av okänsliga, stora skogsmaskiner som tagit ner lövträden som givit sipporna den lundmiljö där de trivs bäst och gjort djupa spår i naturen.
Det brukar vara ett blått hav i Skrukebacken mellan Asker och Sköllersta, men i år var det glest mellan stånden. Dock hittade jag dessa bedårande sippor.


2 kommentarer:

 1. Vilka raringar! De ser ut som de kisar lite mot solen och känner sig lite yrvakna, kanske tagna på sängen...
  Tråkigt med "din" backe och maskinerna. Riktigt ledsamt. Hoppas du hittar ett nytt favoritställe, men det blir förstås aldrig detsamma.

  /Anette

  SvaraRadera
 2. Vet du att jag har sparat en "lattetidning" från 2008 där du har gjort ett reportage om olika ställen i Närke att besöka på våren för att njuta av blåsippor, backsippor mm. Ett kanonreportage som jag och maken skall åka efter i vår !
  Fy vad tråkigt med maskinerna som mejat ner skogen - så fruktansvärt okänsligt !
  Ha det så gott !
  Kram/isa

  SvaraRadera