torsdag 12 juni 2014

Ett favoritträd på G

För några år sedan såg jag ett ovanligt och bedårande vackert träd i en trädgård i Pålsboda, en liten ort i Närke med många duktiga blomstermänniskor.
Det var en broklönn, en lönn vars löv är mer vita än gröna. Jag bara kände att ett sådant träd måste jag ha. Så jag letade på nätet upp närmaste plantskola som hade ett dylikt träd. Det visade sig att den låg i Nyköping. Och en vacker vårdag för fyra år sedan åkte vi de drygt tio milen till Nyköping för att hämta hem vår förbeställda lilla broklönn.
Nu har lönnen överlevt några hemska vintrar och den har glatt oss med sina vackra löv varje sommar. Men - den har knappt växt någonting på fyra år. Möjligen någon decimeter.
 Så står den i och för sig i en rabatt i sandjord och stekande sol med ett antal perenner som kompisar. Inte de bästa betingelserna kanske. Jag brukar stödvattna den under torra perioder. I år känns det som om lönnen är vackrare än på länge och jag hoppas att den vågar ta ett skutt uppåt i år.
Så här ser den ut hur som helst Acer platanoides `Drummondii´:

1 kommentar:

  1. Verkligen en grym lönn och så kompakt. Ser ut som nån spillt lite rött här och där. Visst är det härligt när man får plantera nåt man längtat efter länge och se det växa även om det går långsamt ibland.
    Trevlig helg
    Anette

    SvaraRadera