torsdag 28 november 2013

FÖRE-EFTER 2 - vid entrén och trappen

Som jag nämnde i förra före-efter-inlägget så var vår tomt mest en enda stor gräsmatta då vi flyttade hit för åtta år sedan. Jag tog faktiskt hit en grävmaskin som skalade av grässvål där jag tänkt ha rabatter och gångar och det är jag glad för. Med tanke på hur jobbigt de tär att gräva bort mossig gräsmatta på stora ytor.
Hur som helst var entrén inte rolig. Betongplattorna var svarta av väder och vind men jag insåg att jag kunde använda dem om jag vände dem upp och ner och dessutom la dem i grus.
Bland de första växterna jag planterade var en New Dawn vid husknuten. Den har fått utstå hårda vindar och förra vintern trodde jag den dog, men icke. Jag planterade också ett silverpäron. Dock tog jag i för lite, men för att få ett större träd har jag sedan två år ett projekt då jag försöker skapa en ny topp av två grenar som förut gick neråt. Vi får se hur det går. Silverpäronet är annars ett höjdarträd.
Så här såg det ut då vi kom!
Och så här blev det då vi gjorde en grusgång. Lägg märke till det lilla silverpäronet.
Blommor i krukor fick piffa upp trappen första somrarna.
Och så en bild från senare år då silverpäronet vuxit till sig. I dag är det en halv meter högre än på bilden nedan. Och håller dessutom på att få två nya toppar. Rabatten under päronet har gjorts om några gånger. Men alunrot med blad i vinröda toner har jag alltjämt. Och på våren snödroppar i mängder.

4 kommentarer:

 1. Otroligt, vilken skillnad det blir med rabatter och inte bara gräsmatta. Det blir mycket mera ombonat.

  Novemberhälsningar
  Elisabet

  SvaraRadera
 2. Så fint det blev. Ombonat och mysigt.
  Gillar verkligen dessa före och efter bilder.

  Önskar dig en trevlig 1: Advents helg!

  SvaraRadera
 3. Väldigt fint. Bra med bilder före och efter.

  SvaraRadera