lördag 20 augusti 2016

Sommarens superblommare

Tagetes Alaska i italiensk kruka som släpats hem i bil. Nästan orubblig.
Det fanns en tid på världen då jag inte kunde tänka mig att ha tagetes i min trädgård. Jag vet att jag delar denna känsla med många.
Men det var innan jag hittat de citrongula. Och för all del Linnétagetesen.
Numera har jag tagetes i trädgården nästan varje sommar. Åtminstone de små kryddtagetesen som är så trevliga att lägga i sallader. 
I år gjorde jag ett försök med en stor citrongul som heter Alaska. Som den har blommat - och blommar än. Den har fått sin plats i några krukor och även i gulröda rabatten där den står så fint mot den vinröda Japanlönnen. 
Den gulröda rabatten innehåller sedan något år tillbaka genomgående kalla röda och gula färger. Jag såg ju att något var fel men insåg inte vad det var förrän jag hörde ett föredrag om vikten att kombinera kalla färger med andra kalla. Givetvis gör man som man vill, men för mig blev rabatten så mycket bättre då jag rev bort de varmröda vallmorna som liksom förstörde intrycket av Japanlönnens vinröda flikiga blad.
Gula tagetes är det första året jag testat att ha i denna rabatt, den enda där röda (numera vinröda) blommor får finnas i min trädgård. 
Här kommer en kavalkad av bilder på sommarens superblommare: Tagetesen Alaska



Alaska och Japanlönnen
Tagetesen Alaska och blå sommarflox

1 kommentar:

  1. Superfin tagetes - påminner mycket om om Vanillan.
    Jag älskar tagetes i köksträdgården där den får ta plats och bre ut sig.
    Nästa år skall jag blanda in ljusgula blommor i min kalla rabatt. De lyfter de andra blommorna i lila och rosa - det hade jag nog inte tänkt för några år sedan.
    Ha det så gott !
    Kram/Isa

    SvaraRadera