söndag 4 september 2016

Vill du att blommor ska självså sig - skaffa grusgång!

Violer älskar grus, så är det bara.Många trädgårdsägare kämpar med att föröka sina växter och få mer av det man gillar. Så även jag. Jag har prövat frösådder, sticklingsförökning med mera men ingenting överträffar att låta växter självså sig i grusgången - och sedan flytta dem dit de ska vara.
Poppy 'Mother of Pearl' självsår sig i grus - och i trädgårdslandet.
I år har jag haft massor med växter som förökat sig på egen kaluv i våra stora grusgångar - stockrosor, fingerborgsblommor, blågull, kantnepeta, violer (förstås), blåklockor, Mariaklockor, akvilejor i mängder, vivor, blomman för dagen, vallmor av alla de slag, timjan, purpurklätt i mängder, olika sorters gräs som exempelvis koppargräs. Ja det är helt enkelt ingen hejd på allt som jag har petat upp ur grusgångarna och planterat på andra håll. Även så kallade ettåringar återkommer året efter i grusgången. Så exempelvis den underbara jätteverbenan som vajar så vackert i vinden just nu, högt över andra hösttrötta blommor.
Visst det händer att jag tröttnar och bara hackar upp växterna som hittat sin förökningsplats i gruset. Men oftast förundras jag över att detta är en miljö som frön gillar - och tar hand om dem och för dem till lite fetare jordmån.


Akleja av sorten hallonakleja med många kjolar självsår sig gärna i grus.

Fingerborgsblommorna självsår sig i mängder - nästan så att de blir till ogräs. Det gäller att hitta platser där de kan få vara.

2 kommentarer:

  1. Intressant! Det måste jag testa...bra tips, det tackar jag för!
    Härliga bilder du bjuder på som vanligt!
    Ha en fin måndag...
    Kram från Titti

    SvaraRadera