söndag 26 juni 2016

Blomsterfest utan like

Bakom brukskontoret ligger midsommarplatsen. 
I Brevens bruk i sydöstra hörnet av Närke firar man midsommar med besked. Förberedelserna börjar redan på söndagen före midsommar. Då tas de 7 korgarna fram som ska kläs med liljekonvaljeblad. Och sedan ägnar kransflickorna och deras anhöriga och vänner varje kväll hela veckan åt att göra kransarna så fina som möjligt. Själva dekorationen med pioner, hundratals blåklint och prästkragar äger rum på själva midsommarafton. Behöver jag säga att man inte hinner med så mycket mer då man har en kransflicka i familjen eller vänkretsen? Men vackert blir det och när stången så småningom hissas runt 19-tiden på midsommaraftons kväll är den säkert bland de vackraste i Sverige - eller den allra vackraste.
Hela midsommardagen kommer människor åkande för att beskåda underverket.
Vi gjorde en beräkning i år att varje krans har tagit ungefär 40 timmar att göra. Då räknade vi med den tid det tar att plocka alla liljekonvaljebladen och sedan klippa skaften av dem, sprita dem (alltså göra tre revor i varje) och sedan binda fast dem ett och ett (!) på kransens stomme. Även girlangerna av blåklint och prästkragar kräver en stor insats av många människor.
Den krans jag hjälpte till med var krans nummer fem uppifrån räknat. Och den gjordes av Michelle och Elvira som gjorde en stor insats med tanke på att det var första gången den hade krans.
Här bärs krans nummer 5 till platsen där alla samlas innan marschen börjar till midsommarplatsen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar