lördag 21 december 2013

Fudge med choklad, lakrits och chili


Jag är ju lakrits- och chokladälskare så en fudge som kombinerar dessa två smaker är det ultimata för mig. Så kom jag på att jag kunde strö lite av mina chiliflakes på de goda bitarna för att få ytterligare en smaktwist. Och det blev jättegott.
Dessa chilisar är odlade i mitt växthus och de kommer ursprungligen från ett par chilisar som en god vän hade med hem från Thailand. Jag har fastnat för dem därför de är lagom starka. Och de är dessutom fantastiskt lättodlade. På hösten torkar jag dem och smular sedan sönder de flesta till chiliflakes i matberedaren. Sedan tillsätter jag dem i allt från köttgrytor till sellerisoppor.
Några av de som förblivit hela mosar jag på vårkanten och så sätter jag fröna. Och de gror snällt. Så det är inte underligt att de blivit favoriter.
Här kommer hur som helst receptet.
Choklad- och lakritsfudge
3 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl ljus sirap
125 gram turkisk peppar
50 gram smör
100 gram mörk, bra choklad
Koka vispgrädde, strösocker och sirap i cirka 30 minuter. Gör ett kulprov för att se om massan håller ihop. Det ska ju inte bli hård kola av smeten, men den bör ändå bli fast. Om du har termometer så dra av grytan då termometern visar 120 grader.
Tillsätt smöret i bitar och rör ut det. Tillsätt sedan den finkrossade turkiska pepparn samt den hackade chokladen. Rör till en slät smet. Häll ut smeten på bakplåtspapper i en form. Låt kallna. Skär sedan i bitar. Mums!

1 kommentar: