söndag 17 juli 2016

Vad nu då?

Så här såg den ut outslagen
Plötsligt stod den där ibland fjällsipporna, en lång räkel som börjat som en bladrosett och nu plötsligt var en hög stängel med knoppar. Vadan detta? Jag hade inget minne av att jag satt något liknande på denna plats, i gruset bakom kalmian. Men minnet är kort så jag gick in och kollade i min trädgårdsdagbok.
Kunde det vara bronsfingerborgsblomman som jag köpte på  en marknad i Hjortkvarn? Men den hade jag ju placerat på ett helt annat ställe. Jag skulle verkligen inte ha satt den mitt bland mina älskade fjällsippor.
Och så här ser den ut i närbild.
Hur som helst slog den långa räkeln ut till slut och det var verkligen en fingerborgsblomma. En skäggig sådan!!! Jag har aldrig sett något liknande och rådfrågade mina trädgårdsvänner som också gick bet.
Till sist kom jag fram till att det var en brun fingerborgsblomma, Digitalis ferruginea. Men frågan kvarstår - hur hade den hamnat där den stod? Hade den följt med kalmian uppifrån Spezialplant i Jämtland? Funnits som frö bland fjällsippsfröerna? Jag har fortfarande ingen aning. Men läcker är den i alla fall och humlorna älskar även denna fingerborgsblomma.
1 kommentar:

  1. Urläcker helt enkelt! Fingerborgsblommorna är ju tvååriga. Frösår sig och blir bladrosett år ett och blommar andra året. Ett frö har nog blåst iväg och satt sig bland fjällsipporna alldeles på egen hand. Sånt tycker jag kan vara lite kul.
    Allt gott
    /Anette

    SvaraRadera