torsdag 21 januari 2016

Första sådden -en kjortelI dag sådde jag årets första frön. Jag har både köpt frön från fröfirman Impecta och från Sällskapets trädgårdsamatörernas (STA) fröförmedling. Hos den sistnämnda får man 20 frön för 80 kr eftersom medlemmarna delar med sig till varandra. Därför chansade jag och beställde en del "svåra" frön som exempelvis Hamamelis mollis, kinesisk trollhassel som som tar 9-12 månader på sig att gro.
Jag tänker att eftersom jag lyckats väcka liv i två valnötter från Stadsparken i Örebro - de små valnötsträden 'Örebro' har fått nya hem hos en granne samt hos trädgårdsvännen Lolo - borde jag väl kunna få liv i trollhasselfröna? Det kommer att visa sig.
De frön jag sådde i dag var dels en krukväxt som jag hade för några år sedan, Törnrosas kjortel, och gillade mycket. Fröna var pyttesmå, knappt synbara, och det fanns bara fem i förpackningen. Jag ger dem bästa möjliga gromöjlighet genom att ställa krukan på badrumsgolvet som har golvvärme och sedan sätta över en odlingsklocka för att hålla kvar fukten. Små frövänner får absolut inte torka ut. 
Den andra frösådden, chokladakleja, har jag ställt ut i snön då dessa frön kräver en tids kyla för att gro så småningom då vårvärmen kommer. Lite finlir så att säga.
 Så nu är jag igång och det är dags att köpa hem mer såjord. Det är 16 minusgrader utanför fönstret, men växtsäsongen har börjat!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar