måndag 11 januari 2016

Ett paket kom lastat...

Gott nytt år alla bloggläsare!
Jag ska försöka bättra mig i år och skriva lite flitigare på min blogg. Under hösten hade jag så många uppdrag som frilansjournalist/förlagsredaktör att jag inte hann med bloggen.
Mitt första inlägg gäller det paket som kom i min brevlåda förra veckan. En föraning om en växtsäsong som ligger framför oss.
Rubriken till detta inlägg skulle lika gärna ha kunna varit  "Jag skulle bara beställa tomatfrön" - men det slutade med en lååång lista med måste-ha-frön till blommor och grönsaker. Jaja. Antagligen är det fler som känner igen sig i detta.
 Jag har även köpt en snigelfälla som ska laddas med öl för jag anar att inte ens vi här uppe i skogsbygderna i hörnet Närke-Sörmland-Östergötland kommer att slippa sniglarna så länge till.

Några av fröerna prövar jag för första gången, som Snökärleksblomstren. Härligt namn för övrigt. Och bedårande utseende. Malvor har jag odlat många gånger men inte rödmalva. Ser ut som en spännande växt. Törnrosas kjortel är det flera år sedan jag hade, men jag minns att den blommade fantastiskt länge och jag hade den både som krukväxt och utomhus. Ramslök gör jag ett nytt försök med, för jag vill så gärna ha den i min trädgård även om vi antagligen har för torr mark här på den gamla sandstranden från Yoldiahavet.
Här kommer min frölista:
Ramslök
Gröngödsling med Tagetes
Blåvinda (är namnet till trots både röd, lika, vit och blå och bedårande som kantväxt)
Hedwigsnejlika (svart-vit nejlika som jag inte prövat förut)
Vit rudbeckia (bra höstblommare)
Blomsterlin (mycket mer spännande än annat lin)
Rödmalva 'Zebrina'
Snökärleksblomster 'Snowstorm'
Stor tagetes 'Alaska' (hoppas verkligen den är så citrongul som på bilden)
Brytböna 'Maxi' (visserligen har maken ett motstånd mot haricots verts men jag gillar dem jättemycket)
Plocksallat 'Rekord'
Körsbärstomat 'Sungold' (en gammal bekant som gav fantastiskt goda små tomater - och många)
Grönakleja 'Chocolate Soldier' (ja, jag har ju redan massor med aklejor, men denna var oemotståndlig)
Cikoria (borde funka i vår torra sandjord)
Törnrosas kjortel
Sommaraster 'Tausendschön'

Dessutom har jag skickat efter frön från STA, Sällskapet trädgårdsamatörerna. Ska bli spännande att se vad jag får i år. I fjol blev det ett tiotal sorter Penstemon. Denna fröförmedling av rara växter skulle kunna förbättras på flera sätt. Bland annat genom att man skriver ut vad det är för färger på blommorna som ska bli av fröerna. Men samtidigt är den en förnämlig service till medlemmarna . 20 fröer för 80 kronor - oslagbart. Hoppas nu bara att jag får några av mina förstaval.

1 kommentar:

  1. Jag tror inte går för en trädgårdsnörd att bara beställa tomatfrön när det är så mycket annat ljuvligt och förföriskt som lockar. Fnissade högt när jag kom till brytbönorna på din lista - har ju förstått att din man inte är särskilt förtjusta i dom - hihi !
    Ha det så gott !
    Kram/Isa

    SvaraRadera