söndag 3 maj 2015

Så blev min taklökstavla

Jag visade ju bilder för några veckor sedan från en trädgård i Ängelholm som hade mängder med fina arrangemang med taklök. Många var planterade i gjutna rabarberblad. Men några var också gjorda i träramar, så kallade taklökstavlor. Och eftersom jag hade sparat en kruka med taklök inne i vinter så använde jag delar av den till min egen taklökstavla när jag äntligen kom till skott.
Här ligger taklökstavlan ner i väntan på att hamna på väggen
Lådan är en del av en gammal symaskin som jag återanvänt.
Hönsnätet är fäst med klammer på baksidan av "ramen".
Botten är delar av en kantlist, typ golvlist, som jag hittade i källaren och som jag med hjälp av maken sågade till lagom stora bitar - med små, små springor.
Efter att jag planterat låg taklökstavlan plant i tre veckor. Nu har den avhärdats utomhus i en vecka och när min nya framsidegrusplan blir klar ska den upp på väggen. Den är väldigt tung, full med jord och sand, så det krävs kraftiga doningar. Jag har en gammal krok av järn som jag tror att jag grävt upp ur jorden. Den ska dras in i väggen med den kraftigaste muttern i huset. På baksidan av lådan fäster jag en kedja som tavlan ska hänga i.
En rolig poäng är att en av de bladrosetter jag grävde upp i tron att det var en taklök var faktiskt en lewisia, och den blommar nu. Kul.
Jo, jag glömde säga att jag målat den bruna symaskinsdelen och brädorna i går äggoljetempera.

3 kommentarer:

 1. Jättesnyggt och vilken rolig idé ! Kommer att bli så vacker på väggen !
  Såg ditt tidigare inlägg och har en vanlig IKEA-ram där själva glaset gått sönder som jag tänkte göra något av men den är nog för grund. Din ser ut att ha ett bra djup så jorden får plats.
  Ha det så gott !
  Kram/Isa

  SvaraRadera
 2. Super snygg! Jag får nog ta fram min och bättre i lite.
  Tack för hälsningen.
  Hur gick föredraget?
  Allt gott
  Annika

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Annika. Jo, föredraget gick finfint. Massor med kvinnor gick hem och planterade i krukor inspirerade av dina fina bilder! Kram!

   Radera