lördag 29 december 2012

Jag vill ha en syrenberså

Det är tur att det är vinter under en del av året så att man får tid att planera nya insatser i trädgården. Och att vila för den delen.
På vintern tänker jag ut nästa sommars små och stora projekt. . Det kan handla om allt från att ordna till en rabattkant på ett hållbart och lättskött sätt till att plantera träd.
Till nästa sommar vet jag några saker jag  måste göra och några som jag ska göra av ren lust.
Vi har en stor syrenbuske på tomten, en av få växter som fanns då vi flyttade in, och jag vill göra om den till syrenberså. Mest därför att det är en mer spännande form än en buske.
För att kunna få till en berså har jag låtit små syrenskott komma upp och växa till sig i en vid cirkel runt busken. Just nu funderar jag som bäst på vad jag ska ha för material i botten på bersån, för jag inser att man inte kan såga ner alla gamla stammar så att inga pinnar sticker upp. Och så funderar jag på åt vilket väderstreck öppningen ska vara? Någon som har idéer kring vad som vore lämpligt bottenmaterial? Grus, bark, flis?
Alldeles bredvid syrenbusken ligger de små planteringar jag kalla drömlunden (inspirerad av Anne på Grönkulla). Det är två helvita rabatter med företrädesvis surjordsväxter. De har kanter av torvblock, men jag gjorde tyvärr misstaget att inte lägga torvblocken på täckduk, så det växer upp gräs genom dem. Någon gång i framtiden måste jag göra om drömlundens rabattkanter, men det blir inte nästa år.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar