onsdag 30 januari 2013

Jag har haft svårt för palettblad

Ibland kan man ha något emot vissa växter utan att riktigt veta varför. Så har det varit med mig o palettblad. Vet inte varför jag alltid ogillat dessa min barndoms tantkrukväxter. Men jag har aldrig haft en tanke på att ta in dem i min trädgård.
Men nu - i min beställning till Impecta finns de med.
På senare år har det ju dykt upp palettblad i de mest fantastiska färger som är en prydnad för vilken kruka som helst. Jag har tittat på dem och sakta men säkert blivit av med min aversion mot palettbladen. Och nu har jag alltså beställt ett limetgrönt palettblad att ha runt min vinröda lilla fliklönn.
Foto: Impecta

Där ska också finnas ett antal citrongula tagetes - också en växt jag omvärderade för några år sedan då det kom mahognyfärgade och vaniljvita tagetes.
Hoppas att palettbladet 'Wizard Golden' kommer att vara lika långblommande som tagetesen.
I år kommer jag mest att förodla ettåringar, Men en chokladfärgad akleja smet också med i varukorgen. En grönakleja 'Chokolate soldier'. Kunde inte motstå den

lördag 26 januari 2013

Filar på "vill ha-listan"

Från en av mina trädgårdsvänner, Catharina i Pålsboda, har jag fått en bild på ett doftolvon, En växt som hon varmt rekommenderar. Jag har fört upp den på min vill ha-lista.
Bild: Catharina Ingjald

Allra överst där står "bäck". Det gäller bara att få maken med på grävandet och stenhämtandet. Saken är den att vi har en perfekt slänt där en bäck skulle göra sig så bra. Vi får se.
På vill ha-listan står också "trollhassel". Mest för att den blommar så tidigt på säsongen då man längtar som mest efter vår och värme.
Där finns också ett antal lökväxter som jag hört talas om men inte hittat. Bland annat en sällsynt narciss som heter Susannae.Den är sagolikt vacker vilket ni kan se om ni klickar på länken. Men oerhört svår att få tag i. Så den lär nog stå på listan ett bra tag till.
Doftolvonet däremot kan jag köpa i vår. Det gäller bara att hitta en lämplig plats där den kan få glänsa under sin blomperiod i maj och sedan tillhöra bakgrunden till nästa år. Ett ständigt trädgårdsdilemma.
Trollhasseln läser jag till min förtjusning att den vill ha sandig jord. Precis vad vi har att erbjuda.
Ja, så där kan man sitta och förnöja sig en dag då snön ligger djup här i gränslandet Närke-Sörmland-Östergötland.

torsdag 24 januari 2013

Naturens egna isskulpturer

Så här års finns inget grönt att glädja sig åt utomhus. Men i vattnet finns fantastiska formationer värda beundran. Här kommer några bilder från min närmiljö - Brevens bruk. Isdraperiet togs innan snön kom tillbaka. Likaså de märkliga istrattar som bildats vid Knipphammarsforsarna.


onsdag 23 januari 2013

62-årig amaryllislök!

I min avskedsartikel på Nerikes Allehandas familjesida skrev jag om några av alla de människor jag mött under mina 30 år som reporter och som lärt mig något av. Där nämnde jag Gunvor Berglund i Örebro som jag besökte för tolv år sedan. Då hade hon några amaryllislökar som hon hållit liv i hela 50 år. Alldeles fantastiskt tyckte jag som inte fått en enda en amaryllis att blomma om på senare år..
Aamaryllis från 2012 som blommar på sin
tredje stängel just nu.
Samma dag artikeln var publicerad ringde min jobbtelefon. Det var Gunvor. Nu kunde hon berätta att samma lökar som blommade så fint för tolv år sedan blommar fortfarande varje år. OCH NU ÄR DE HELA 62 ÅR. Ja, jag måste använda versaler för detta är ju fantastiskt.
Knepet att hålla dem i så god form är fortfarande att knipsa av blomknoppen direkt den blommat över, göda dem ordentligt i flera månader efter att de blommat och sedan låta dem vissna ner och ligga i vila halvsvalt i några månader.
Jag tror att jag ska försöka detta med mina underbara amaryllisar från i år. Jag testar att strö på blåkorn på jorden när de blommat över så att de får en rejäl gödselgiva som löser upp sig undan för undan. Hoppas det funkar.

söndag 20 januari 2013

Sökes: Citrongul ettåring

När jag fick chansen att skapa en trädgård från noll bestämde jag mig för att inte blanda alla färger i alla rabatter utan renodla färgerna. Därför har jag en blå-vit rabatt en lila-rosa och en enda gulröd.
Men som alla vet har alla färger många nyanser med dragning åt varmt eller kallt. I min gulröda rabatt har jag en liten vacker lönn Acer palmatum 'Garnet' som överlevt tre vintrar och ett antal angrepp av hararna. Numera har jag den helt övertäckt hela vintern långt in på våren.
Gulröda rabatten på våren

Den är hur som helst vinröd. De gula blommor som passar bäst med den är citrongula helt klart.
Det har jag inte varit klar över förrän förra sommaren då jag hade orangegula blommor intill den. Och det var inte helt OK. Detta är en rabatt i halvskugga, sol från öster på morgonen och från väster på kvällen några timmar bara. Så det behövs tåliga ettåringar.
 Jag har letat hos de stora fröfirmorna och troligen landar det på tåliga tagetes - Impecta har ett gäng läckra citrongula exempelvis 'Alaska'. Tagetes är för övrigt också en växt jag omvärderat på senare år. Det finns jättefina tagetesvarianter numera, inte bara de tråk-orange jag är uppvuxen med.
Apropå omvärdera så blir den tråkiga gula häcken av  ölandstok betydligt läckrare om man planterar in en clematis som Niobe i den som på bilden nedan. Dock är just denna Niobe flyttad eftersom hjortarna strök utanför staketet och slukade varenda knopp som de kom åt genom häcken. Men bilden är ett fint exempel på den läckra kombon citrongult-blårött.
Om någon bloggläsare skulle ha förslag på citrongula ettåringar (eller lågväxta perenner) så är jag mycket tacksam.
Niobe och ölandstok - bra kombo.

torsdag 17 januari 2013

Miljömuppens fröinventering

Nu när ljuset börjar återvända är det dags att börja spara byttor som är lämpliga att plantera  i och att göra en inventering av fjolårets överblivna fröer plus de fröer jag samlat in själv.
Här kommer en listas över vilka fröer jag samlade in förra sommaren, torkade och sen sparade i Melittapåsar:
Anthirrum (Lejongap) - rosa-gula
Blomman för dagen - blå
Broksalvia - en blomma som jag upptäckte hos en god vän och som jag numera inte vill vara utan eftersom den är en sensommarblommare av storformat.
Dahlia (mörkröd)- det är mycket lättare att så dahlior än jag trodde så i slutänden kanske jag slutar att spara knölarna över vintern då de tar så mycket plats i källaren.
Cosmos (Rosenskära) sulphureus - som namnet antyder är den gul
Inkakrage - klart orange blomma. Räcker om två-tre frön tar sig för den blir stor.
Vädd - hög, gul. En blomma jag köpte hos en trädgårdsamatör och i höstas tog jag frön för att se om jag klarar av att förmera denna skira, högväxta läckerbit. En perenn.
Salvia patens - den blåaste av blåa blommor.
Tagetes - kryddvarianten.
Tagetes - Linnésorten.
Scabiosa (Vädd) en vit perenn som jag vill ha mera av.
Kattfot - frön som jag hämtat från min kattfotsmatta. Och jag vill gärna ha fler av dessa sötingar.
Dock börjar jag inte så ännu på ett tag. Jag vet att de riktiga entusiasterna redan har både kronärtskockor och Verbena bonariensis på G. Men jag väntar någon månad så att jag kan använda växthuset till utskolning utan att ruinera mig på elkostnaden.
Inspirerad av grannen Britta samlar jag varje vinter mjölkförpackningar, stora och små, som jag sedan har småplantor i då jag skolar om dem. Dessa förpackningar går utmärkt väl att använda till plantor om man gör ett hål i botten på dem. Jag känner mig som en miljömupp från 70-talet då jag sköljer ur dessa mjölkförpackningar. En stolt miljömupp :)

onsdag 16 januari 2013

Långväga fröer

I går kom fröerna jag beställt hos engelska fröfirman Thompson & Morgan. Idel trevligheter förstås. Här kommer listan och du kan gå in och titta på hur varje blomma och grönsak är tänkt att bli om du klickar på raderna:
1. Pansy x wittrockiana 'Flamenco' (en gammal penséfavorit i repris - jag lägger ut en bild så förstår ni)
2.Italiensk salladsblandning (mycket roligare än att odla en salladssort per rad)
3. Ärtor 'Hurst Green shaf't (ärtor är makens favoritgrönsak - i den mån han har någon)
4. Salladsmix (något slags blandning i olika färger tror det var en bonuspåse)
5. Brysselkål 'Trafalgar' (brysselkål var fjolårets stora upptäckt, de här ska vara särskilt milda o läckra)
6. Canterbury bells mixed (underbar blåklockssläkting som nog hinner blomma i år om jag sår den tidigt, annars är den tvåårig).
7. Petunia 'Blueberry Lime Jam' som är en blandning mörkblå och limegröna petunior (en blomma som jag över huvud taget inte gilllade förr men omvärderat på senare år).
8. Lejongap som är rosa-aprikosa (jag började odla lejongap för tre år sedan och har blivit helt fast för dessa läckra karameller i rabatterna).
9. Luktärtor 'Chatsworh'. (Det blir ingen sommar utan luktärtsdoften ochd dessa lär vara ljusblå).
10. Körsbärstomaten 'Sungold' (har helt slutat odla stora tomater, det är så mycket mer smak i körsbärstomaterna och särskilt i denna.)
Denha härliga pensé med krusig kant och läckra färger vill jag ha igen.

tisdag 15 januari 2013

Tulpanens dag

I dag har det varit tulpanens dag hela dagen. Jag har köpt en tulpanbukett i år, en ljuslila, men det kommer att bli fler. För tulpaner är precis vad jag behöver så här års. Dessa krispiga vinterkarameller som bär bud om vår.
Och så småningom - fast det känns avlägset just i dag då det snöat hela dagen - kommer tulpanerna i rabatterna. Jag lägger ut en bild på vad jag betraktar som vår trädgårds bästa tulpaner. Bäst därför att de blommar i minst 14 dagar och är lika fina hela tiden. De har vacker färg hela tiden. Och inte minst - de återkommer troget varje år vilket man numera inte är bortskämd med numera. Om någon vill veta vad de heter får jag leta fram det. Själv nöjer jag mig med att de är så vackra.
I höstas petade jag ner ett 40-tal vildtulpaner i gräsmattan. Dem ser jag också mycket fram emot.

lördag 12 januari 2013

Vill ha-listan

Jag har en vill ha-lista. Där skriver jag upp vackra och intressanta växter jag läser om i bloggar och  reportage eller hör talas om på trädgårdsföredrag eller annars.
Överst på denna lista står för närvarande ett träd som inte är särskilt sällsynt eller märkvärdigt men väldigt vackert: Avenbok. Jag har i flera år tänkt mig sätta en häck av avenbok bara för att den har sina fina bruna blad kvar hela vintern och för att den är så vacker då den får sina blad på våren.
Jag har funderat länge var jag ska ha denna häck. Tänker mig ett slags halvcirkel av avenbok som ska fungera som rumsavdelare. Min trädgård var ju för sju år sedan som en stor fotbollsplan helt utan växter utom på långsidorna där några vilsna träd stod och tryckte. Sedan dess har det tillkommit en hel del om man säger så. Jag har publicerat några före-efter-bilder på min förra blogg på Nerikes Allehanda:s hemsida och tänkte göra det även här.
Men åter till avenboken. Nu tror jag faktiskt att jag tänkt klart. Det blir en liten halvcirkel som inte kommer att ha någon annan funktion än att vara vacker. Och bryta av trädgårdens stora, öppna ytor något lite. Den ska stå där grusgången avslutas med en liten plan bredvid lusthuset. Bakom stenarna med de blå krukorna. Då blir gyllenlönnen lite skyddad mot nordanvindar också. Så får det bli.

onsdag 9 januari 2013

Ros som gör nytta nu

Satt i dag och tittade på en svärm grönfinkar som fick lite gott i magen tack vare de stora nyponen på vår lååååånga nyponhäck. Det är helt vanlig roshäck (Rosa rugosa) som  har vackra rosa och vita blommor under lång tid på sommaren. Den är planterad i och utanför ett nätstaket som vi tyvärr behöver på grund av att vi bor i ett av Sveriges hjorttätaste områden. En vårdag såg vi 102 hjortar från vårt köksfönster!!
På hösten kommer nyponen som blir till fågelmat under hela långa vintern. Har jag tur kanske det kommer steglitser kalasa på de energirika fröna. När man tittar närmare på nyponen ser man att de flesta är öppnade (dock inte det på bilden) av små fågelnäbbar. Det känns bra att ha en ros som gör nytta nu när fåglarna har det som sämst. För fåglar i trädgården vill jag ha - alla årstider.

söndag 6 januari 2013

Bästa vinterträden

Ormhasseln för någon vecka sedan innan det började töa.
Tidigt i mitt trädgårdsliv fick jag rådet att satsa på träd och buskar som var vackra året om. Det följde jag och satte först ett glanskörsbär och sedan en ormhassel. Glanskörsbäret har underbar mahognyfärgad bark som lyser upp vilken trädgård som helst på vintern. Jag brukade sitta vid köksbordet och titta ut på barken då februarisolen fick den att glöda. Tyvärr dog glanskörbäret förrförra vintern och jag vågade inte sätta ett nytt . Det är ju extra tråkigt när träd dör eftersom det tar så lång tid för dem att växa sig stora.
Ormhasseln däremot har tagit sig bra och det är ju ett träd, eller buske, som är som vackrast från november tills löven återkommer i mars-april. Under min ormhassel trivs dessutom julrosorna som kommer att glädja oss i mars-april om vi har tur.
En hasselsläkting som jag funderar på att plantera är trollhasseln. Den blommar ju extremt tidigt med gula blommor. Vid den tid på året då man längtar som mest efter blommor dessutom. Jag kanske ersätter det lilla trädet som haren åt upp för några veckor sedan med en trollhassel. Detta träd är dock inte så häftigt resten av säsongen, så man får tänka sig för var man sätter det.
Jag ska väl heller inte glömma att nämna en buske som många ser ner på, eftersom den ofta används i stora buskage, men som verkligen lyser upp så här års nämligen korallkornellen. Jag har en, som är granne med den lilla runda tallen Benjamin, som jag tycker är jätteläcker med sina röda stammar. Om man klipper bort de äldsta stammarna får man hela tiden nya vinröda stammar. Och man kan ju gärna stamma upp den så det trivs växter även under den.
Vilka vinterträd vill du rekommendera?

lördag 5 januari 2013

Godaste bönan

Sitter och läser Thompson & Morgans katalog och försöker bestämma vilka grönsaker jag ska odla nästa sommar. Om jag vågar mig på tomater igen (förra sommaren fick de ju ett slags mögel på stammarna men jag odlar i krukor och har skurat dem med såpa) så ska jag ha T & M:s tomat Sungold.
Och vad gäller bönor lär det bli den godaste böna jag odlat, borlottobönan. Den har en mild, len smak som är svårslagen. Den är lättodlad och den enda nackdelen är att en regnig sommar så kanske inte alla mognar. När bönan kokas förlorar den sin fina teckning, men får å andra sidan sin fantastiska smak.